Joggen/hardlopen, doe het eens anders…

Je wilt lichamelijk en psychisch fit zijn voor de dagelijkse professionele uitdagingen waar je voor staat, toch? Conditie helpt daarbij, blessures meestal niet.

Als kind van sportieve ouders werd ik al vroeg gestimuleerd tot competitie. Dat had tot gevolg dat op de fiets, ik altijd harder moest fietsen dan de mensen voor mij. Als iemand vóór me reed dan móest ik die inhalen. Later in de atletiek had ik vaak blessures. Zo vaak dat ik uiteindelijk besloot om met dat hardlopen/joggen etc. maar helemaal te stoppen. Altijd pijn in mijn benen, knieën, voeten etc. Het was een worsteling. Ik vermoed dat ik nu weet waarom. Want tegenwoordig is het anders…

Sinds ik dans en mediteer heb ik geleerd aanwezig te zijn in mijn lichaam, met dat wat ik voel, in contact met lichaamssensaties, emoties en gedachten. Ervaren wat het effect is van gedachten en wat het effect is van het loslaten van het denken. Ja, en…?

Twee jaar geleden nodigde iemand mij uit om een stukje te gaan hardlopen. We deden het rustig aan want we waren beiden niet getraind. Het voelde voor mij als een meditatie en ik merkte zo dat hardlopen ook ontspannend kan zijn. Dat er geen hardheid, geen competitie in hoeft te zitten en dat het zelfs een verzachtend effect had op mijn staat van zijn. Tot mijn verbazing kon ik op deze manier zelfs plezier hebben in het hardlopen! Met een 35 jaar ouder lichaam geen centje pijn!

Sindsdien loop ik meerdere keren per week. Plezierig en ontspannen. Ik loop meditatief. Het gaat er nu voor mij om om met aandacht te lopen. Alléén dat. Hoe voelt het om mijn voeten neer te zetten, af te rollen, af te zetten. Wat voel ik in mijn benen. Wat gebeurt er als ik mijn aandacht verplaats naar mijn schouders of armen? Het is verbazingwekkend hoeveel soorten van joggen ik hierdoor ontdek. Een totaal andere ervaring dan vroeger! Ik kan het iedereen aanraden om het eens te proberen. Doe het eens anders dan je gewend bent en verrijk je leven.

Geplaatst in Bezinning en bewustwording.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *