3 voorwaarden voor goede besluitvorming

3 voorwaarden voor een goede besluitvorming
Het treft me vaak hoe we onze ratio, ons hoofd, onze gedachten en onze kennis toch zó belangrijk hebben gemaakt. Telkens weer merk ik in de coaching en trainingen die ik geef hoezeer mensen zich daaraan vasthouden, vastklampen zelfs en daardoor soms volledig in verwarring zijn als ze een belangrijke beslissing moeten nemen. Er is helaas weinig bewustzijn bij het gevoel dat we over iets hebben. Het ene deel in ons vindt dit, het andere vindt dat en vaak is er ook nog een deel dat het ‘gewoon’ niet weet. Bij belangrijke beslissingen is er bijna altijd innerlijke ambivalentie. Veel mensen vinden dat een lastig gevoel en onderdrukken dat gevoel daarom onbewust. Beslissingen worden dan genomen op basis van onvolledige informatie.

Dat is jammer want juist in onze onbewuste delen vinden we de informatie die ervoor kan zorgen dat we de juiste beslissing nemen zodat we uiteindelijk blij worden van die beslissing. Het is belangrijk dat we leren luisteren naar die delen en allereerst dus dat we ze in beeld krijgen. Het helpt enorm als deze delen stuk voor stuk even hun zegje mogen doen, letterlijk even aan het woord komen. Tijd nemen voor de onrust die er is van binnen. Onrust die is ontstaan door innerlijke delen die het om allerlei redenen niet met elkaar eens zijn.

Deze delen hebben leiding nodig zodat ze samen kunnen gaan zien dat ze voor dezelfde zaak staan, dat ze uiteindelijk hetzelfde belang hebben. Dan kunnen ze samenwerken, komt er rust, focus en visie. Innerlijke integratie.

Goede besluitvorming is één van de belangrijkste vaardigheden in het leven van elk mens. Als leidinggevende is het een cruciaal onderdeel van je dagelijkse bezigheden. Belangrijk voor jezelf, voor je medewerkers, voor de hele organisatie. En uiteindelijk is de koers van de organisatie natuurlijk cruciaal voor álle stakeholders, onze samenleving, ons milieu, onze wereld. Neem er dus de tijd voor als je onrust voelt.

Dus:
1. Neem de tijd om te voelen wat er in je omgaat zodra je onrust opmerkt van binnen.
2. Voel hoe de innerlijke tegenstellingen onrust veroorzaken en breng ze in kaart.
3. Erken je innerlijke delen. Waardeer ze, luister naar ze, vriendelijk en zonder oordeel. Geef ze een bewuste stem in je besluitvormingsproces.

Geplaatst in Bezinning en bewustwording, Leiderschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *