Het belang van een positieve benadering

Het is fijn en belangrijk als het positieve wordt (h)erkend. We zijn vaak al zo kritisch op onszelf dat het goed is dat een ander daar niet ook nog een kritisch schepje bovenop doet. Ga dus bij jezelf en bij je collega’s op zoek naar de positieve intentie achter het gedrag. Hieronder beschrijf ik enkele effecten en oorzaken.

Als coach en trainer heb ik dit vooral geleerd van degenen die mij hebben opgeleid. Ik heb in mijn opleiding ervaren hoe heftig mijn ‘innerlijke criticus’ tegen mezelf tekeer kan gaan en hoe fijn het is als er dan een relativerende opmerking wordt gemaakt. Zeker als je dan ook ziet dat die opmerking je dichter bij de werkelijkheid brengt.

We zijn vaak zo kritisch naar onszelf omdat we het zo graag goed willen doen. We leggen de lat hoog. Heel hoog. En voordat we het weten veroordelen we onszelf daar weer over en noemen we onszelf een perfectionist. Dan doen we het wel goed maar dan weer niet snel genoeg en dus eigenlijk toch niet goed. Zie echter hierin de bijzondere positieve intentie! Je zou kunnen zeggen: We zijn zo Goed dat we nooit goed genoeg zijn! Laat dat even bezinken.

Het is van groot belang dat we de positieve intentie zien die achter ons handelen schuil gaat. De intentie laat ons zien dat we al goed zijn. Daarmee kunnen we wat afstand nemen van de druk die we onszelf vaak opleggen en kunnen we ontspannen. Onze ‘innerlijke pusher’ kan dan op vakantie, tot rust komen en ophouden met ons op te jagen.

Het ‘innerlijk pushen’ zorgt voor spanningen in het lichaam, zorgt voor verkrampt reageren, brengt angstgevoelens tot stand etc. Het zorgt ervoor dat we continu in een vecht- of vluchtmodus terecht komen. Het is bovendien heel vermoeiend en demotiverend want de lat ligt altijd hoger dan je kunt bereiken. En omdat het altijd beter en anders moet is het in het huidige moment nooit goed. Terwijl het bijna altijd zo is dat als je even stil zit, met jezelf, en je gaat voelen wat er is, dat je er dan op wonderlijke wijze telkens weer achter komt dat er geen probleem is. Als je helemaal in het ‘nu’ kunt zijn is er zelden een probleem. Stel je eens voor dat je naar een probleem kijkt alsof je dat jongetje bent boven deze blog. Vanuit die onbevangen houding kijken verandert alles. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen!

Geplaatst in Inzicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *